Nu am job? Ce fac? Specialistul în HR Corina Neagu mi-a dat câteva direcții

Momentul în care te găsești fără job este, fără doar și poate, descumpănitor pentru oricine. Oricât de mult te bați cu pumnul în piept că a picat la țanc – te mai odihnești puțin – sau oricât de mult zici,” lasă că e mai bine așa, o să fie bine cu siguranță”, recunoaște, și pe tine, ca și pe mine, te-a apucat disperarea la un moment dat.

Există, evident, teama zilei de mâine, responsabilitatea pe care o ai tu față de tine, așteptările pe care le ai tu de la tine și, categoric, există presiunile care vin din zona profilului tău – un om mereu ocupat, veșnic activ, care acum stă și nu știe încotro să o apuce.

Acum ceva timp, m-am înscris la un Master care se numea Consiliere în Carieră – din păcate nu l-am terminat pentru că altele au fost prioritățile atunci. Acum îmi pare rău, însă mă bucur că oportunitatea respectivă m-a făcut să aflu că există o astfel de meserie, că există consilieri în carieră care mă pot ajuta, de exemplu, acum. Am stat de vorbă zilele trecute cu unul foarte mișto, Corina Neagu care, dacă tot vorbim despre HR și CV-uri, o să vă spun că are unul foarte bogat, are foarte multe activități în zona HR-ului și nu numai. Pe toate, însă, le poți descoperi accesând pagina ei de Facebook – Corina Neagu.

Până atunci sau după asta, vă invit să citiți interviul pe care i l-am luat, un material care încearcă să răspundă la întrebările ”Nu am job? Ce fac?” sau, măcar, încearcă să creioneze niște direcții.

 Dacă angajatorii te caută și tu nu ai grijă să-ți faci un CV,  un profil de Linkedin și o prezență în mediul online, nu au de unde să te ia

 Cât de greu este să-ți găsești astăzi un job în România? Cum este piața muncii, la modul general – sigur. Mă gândesc că există un specific pe fiecare zonă?

 Nu pot generaliza, dar există deja niște tipare care văd că se cam aplica în ultimii ani – dacă ai peste 40 de ani, ești femeie, ai o perioadă lungă de timp în care nu ai lucrat, ești somer/ă, știi să faci multe, dar nimic concret, te-ai plimbat prin multe companii și ai schimbat multe joburi, nu vorbești o limbă străină, nu ești flexibil să lucrezi peste program sau în weekend, nu ești deschis către un pachet salarial mai mic, șansele să te angajezi descresc considerabil.  Îți pot da și câteva exemple cu care m-am confruntat eu în ultimele luni – două persoane care au lucrat ani de zile în bancă și care acum nu sunt asimilate pe piața muncii din acest motiv; un fost șofer de persoană influentă, care timp de mai bine de 20 de ani a făcut doar asta și asta își doreste în continuare.

”Concentrează-te pe ce știi să faci cel mai bine și învață să faci alte lucruri mai bine, urmărind tendința pieței!”

 Eu, de exemplu, sunt o femeie de 35 de ani care a rămas fără job. Am un confort financiar de 3 luni. Ce ar trebui să fac în această perioadă? De unde să încep? Cu cine să vorbesc? Unde să întreb?

Dacă ar fi să mă iau după americani, concepția lor este să începi să ai antenele întinse de când începi un nou serviciu, chiar dacă de-abia te-ai angajat, pentru că nu se știe niciodată. Adevărul este că de foarte multe ori discut cu persoane complet nepregătite să rămână fără un loc de muncă. Nu au un CV care să-i reprezinte, nu au un profil de LinkedIn, nu-i vede nimeni. Chiar dacă angajatorii te caută, daca tu nu ai grijă să-ți faci un CV și un profil și să ai prezență în mediul online, nu au de unde să te ia.

Eu aș începe cu ceea ce-mi place și-mi doresc să fac, cu experiența acumulată, cu a mă concentra pe ce știu să fac foarte bine și pe ce ar trebui să mai învăț ca să fac și mai bine, pe tendințele din piață și cum aș putea eu aduce valoare adăugată. După ce am răspuns cerințelor de mai sus, încep să lucrez la CV, la profil, la a evidenția competențele și abilitățile mele principale. Pasul următor este căutarea unui job care să corespundă cerințelor și profilului meu. Asta presupune conectare cu oameni care mă pot ajuta: recrutori, oameni de HR, afiliere la diverse grupuri de joburi pe Facebook și pe LinkedIn, informarea prietenilor asupra faptului că-mi caut, sondarea tuturor site-urilor care posteaza anunturi de interes pentru mine, etc. Toate aceste operațiuni presupun implicare, timp, interes, căutarea unui job fiind un job în sine.

Ce fac dacă nu mai vreau un job full time?

Te orientezi către companii care angajează part time sau către proiecte care presupun munca de acasă sau către companii care oferă un program flexibil.

21 de greșeli în elaborarea unui CV

 Ce fac dacă vreau un job full time?

Cauți un job full time, care de multe ori este mult mai simplu de găsit decât unul part time.

 Ce fac dacă nu-mi găsesc în domeniul în care am activat până acum?

În momentul în care-ți definești ce-ți dorești să faci, trebuie să incluzi și compromisurile pe care ești dispus să le faci. Asta ar fi unul dintre ele.

 Care sunt primele 10 lucruri pe care nu trebuie să le fac în momentul în care am pornit în căutarea unui loc de munca?

Am scris și un articol pe tema asta: http://dare.com.ro/21-de-moduri-in-care-ne-dam-cu-stangul-in-dreptul-cand-cautam-un-job/. Și am pus chiar 21.

 Ce înseamna lucru de acasă? Există o astfel de situație în România. Care sunt plusurile, care sunt minusurile?

Sunt puține companii care oferă această posibilitate, motivul principal fiind că atunci când lucrezi de acasă e greu să te controleze angajatorul.  Asta e o dovadă de încredere si de responsabilitate – eu îți dau această posibilitate după ce m-am convins că ești o persoană care-și face treaba foarte bine.

Plusuri? Când e zăpadă, frig, plouă cu găleata, stai foarte departe, munca de acasă este un adevarat beneficiu.

Minusuri? Așa cum am menționat, nu poți controla dacă omul își face treaba sau nu.

”Caută cursurile organizate de Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă”

 Hai să vorbim puțin despre varianta unor reorientări profesionale. Ce se poate face fără buget, de exemplu? Mă gândesc că sunt foarte multe persoane care nu dispun de un buget pentru a face cursuri de calificare?

Există multe cursuri organizate de Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă, internship-uri neplătite, cursuri online, programe de mentoring, posibilități există, totul este să le cauți și să te intereseze.

Să vorbim puțin despre consilierea în carieră și de ce ar trebui să apelăm la acest serviciu în drumul nostru profesional?

Apelezi la acest serviciu atunci când simți că nu te descurci singur, când nu știi exact ce vrei, ești în punctul în care trebuie să iei o decizie, ai rămas fără un loc de muncă și te simți descumpănit, ai nevoie de o validare sau de o altă opinie, ai nevoie de un CV și de un profil de LinkedIn care să te reprezinte, nu ai timp să-ți cauți singur job și altele din același registru. Motivele sunt diverse și țin de fiecare persoană în parte.  În mod evident trebuie să iei în considerare aspectul financiar, consilierea în carieră fiind un serviciu de obicei cu plata.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.