Alergia la soare îți mănâncă zilele? Și mie, dar am descoperit cum să o tratez

Doamnelor, domnilor, domnișoarelor, stimabililor domnișori, mă numesc Ileana și sunt îndrăgostită iremediabil de tot ce înseamnă concediu de vară la mare. Okkk… m-aș duce și iarna la o porție de plajă, dacă nu m-ar ”strânge fâșul” vorba soțului meu.

În concluzie… dacă e puțin șoare, creierul meu înțelege că trebuie să-l odihnesc la plajă, printre valuri sau cu ochii la ele, pe șezlong cu un cocktail în mână și o carte bună, asta dacă doarme Mihnea, altfel am alte… ”activitățuri”. În fine… dacă v-am convins cât de mult iubesc marea, e vremea să trec la nivelul următor și să vă spun că, din nefericire, în relația mea de iubirea cu ea s-a introdus un intrus: alergia la soare.

 

Mă bășic toată, mă mănâncă pielea, mă strânge, mă ustură… e cumplit. În încercarea mea de a-mi pregăti un concediu de vară cum se cade, am stat de vorbă cu doctor Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, care mi-a spus una alta ce mi-au mai lămurit puțin situația.

Erupția polimorfă la lumină

”Alergie solară este un termen utilizat pentru descrierea unui număr de afecțiuni caracterizate de apariția unei erupții pruriginoase ca urmare a expunerii la soare. Cea mai frecvent întâlnită formă de alergie solară este erupția polimorfă la lumină sau prurigo-ul estival, care apare de obicei odată cu prima expunere la soare din an și în multe cazuri se ameliorează pe durata verii, odată ce pielea se obișnuiește cu niveluri mai ridicate de radiații UV”, explică medicul dermatolog.

Sistemul imunitar al organismului reacționează la lumină

“Este important de reținut că alergia la soare nu este totuna cu arsura solară. Alergia la soare se produce atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează la lumină, iar arsurile solare, pe de alta parte, apar atunci când cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioletă depășește capacitatea pigmentului numit melanină de a proteja pielea”, explică specialistul dermatolog.

Cum se diagnostichează alergia la soare?

Dermatologul este cel care poate oferi un diagnostic corect și indică tratamentul potrivit pentru acest grup de afecțiuni. De obicei, diagnosticul este pus în urma examenului clinic și al anamnezei, dar în anumite situații medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare.

“Testarea la lumina ultraviolet sau fototestarea, care verifică reacția pielii la anumite lungimi de undă ale luminii UV și poate ajuta la stabilirea tipului de alergie cutanată, reprezintă o variantă pentru diagnosticarea alergiei solare. Aceasta tehnică are, însă, o serie de limitări. O alternativă este testarea fotopatch, care face diagnosticul între dermatită fotoalergică și dermatită de contact. Analizele de sânge și biopsia cutanată pot fi recomandate dacă medicul suspectează o dermatoză fotoagravată, precum lupusul, și nu doar o alergie solară”, explică specialistul dermatolog.

De ce trebuie să mă feresc și ce trebuie să fac ca să nu-mi compromit concediul de vară la mare

Există anumiți factori de risc pentru apariția alergiilor solare, printre care apartenența la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanțe și apoi la soare (parfumuri, dezinfectanți), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecțiuni dermatologice preexistente. Spre exemplu, existența dermatitei va crește riscul de a avea o alergie la soare, ca fel ca și existența unui istoric al acestei afecțiuni în familie. Dacă unele persoane au o formă ereditară de alergie solară, altele dezvoltă erupții doar în cazul expunerii la un factor declanșator cum ar fi un medicament sau o plantă (exp. păstârnac).

“Este important să se evite expunerea bruscă și prelungită la soare (mai ales între orele 10 și 16), fiind recomandată expunerea treptată la lumina solară, astfel încât tegumentul să se poată adapta. În plus, purtarea de îmbrăcăminte adecvată – de preferat țesături cu protecție UV – și pălării pot ajuta la protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete. Aplicarea de cremă fotoprotectoare (cu SPF minim 30) și reaplicarea la fiecare 2 ore în cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des dacă înotăm sau transpirăm abundent, este absolut necesară pentru a minimiza daunele produse împotriva radiațiilor UV. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm de utilizarea de emoliente pentru a preveni iritația determinată de uscăciunea pielii”, recomandă doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.